Jesień to moja ulubiona pora roku. Czuję się w niej jak u siebie – może dlatego, że urodziłam się w listopadzie? Co roku pod koniec lata z niecierpliwością wyglądam pierwszych złotych liści na drzewach. Cieszę się na myśl o ukochanych swetrach i wełnianych szalikach. Jesień dla mnie to zawsze będzie smak pysznego, pikantnego leczo, które gotowała moja mama. Było wyborne na rozgrzanie po całym dniu biegania na podwórku. Sezonowe warzywa i owoce to było coś oczywistego, bo też każdy miał ogródek, w którym roiło się od kolorowej papryki, świeżych ogórków czy okrągłych główek dyni.

Dlaczego nie przenieść tej prostej mądrości mojego dzieciństwa do mojej i Twojej miejskiej kuchni? Jeśli zastanawiacie się, jakie sezonowe warzywa i owoce są właściwe dla jesieni, zerknijcie poniżej. Są najzdrowsze, bo zawierają najmniej konserwującej chemii i wymagają mniej zabiegów ze strony człowieka, aby mogły rosnąć. To też najsmaczniejsze, co o tej porze może pojawić się na naszych talerzach.

 

Co jeść jesienią, aby być zdrowym?

 

Wrzesień

Warzywa: dynia, fasola, fasola szparagowa, brukselka, jarmuż, koper włoski, cukinia, botwina, kalafior, kalarepa, cykoria, bakłażan, kapusta (biała, czerwona, pekińska), kukurydza (kolby), cebula, marchew, ogórki, papryka, patison, brokuły, pietruszka, pomidory, por, sałata, seler (korzeniowy, naciowy), szczaw, szpinak, ziemniak, burak ćwikłowy, rukola, cebula dymka

Grzyby: kurki, podgrzybki, borowiki, prawdziwki, rydze, pieczarki

Owoce: aronia, nektarynki, borówki (brusznica – leśna, amerykańska), czarny bez (nie wolno go spożywać na surowo!), dzika róża, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, śliwki (m.in. węgierki, mirabelki, renklody), morele, pigwa, brzoskwinie, rokitnik, winogrona, żurawina, porzeczki

 

Październik

Warzywa: dynia, fasola, brukselka, jarmuż, koper włoski, cukinia, kalafior, kalarepa, cykoria, kapusta (biała, czerwona, pekińska), kukurydza (kolby), cebula, marchew, papryka, patison, brokuły, pietruszka, cebula dymka, pomidory, por, seler (korzeniowy, naciowy), szczaw, szpinak, ziemniak, burak ćwikłowy, topinambur, roszponka

Grzyby: kurki, podgrzybki, borowiki, prawdziwki, rydze, pieczarki

Owoce: aronia, borówki (brusznica – leśna, amerykańska), czarny bez (nie wolno go spożywać na surowo!), dzika róża, gruszki, jabłka, śliwki (m.in. węgierki, mirabelki), pigwa, rokitnik, winogrona, żurawina

 

Listopad

Warzywa: dynia, fasola, brukselka, jarmuż, koper włoski, kalafior, kalarepa, cykoria, kapusta (biała, czerwona, pekińska), cebula, marchew, patison, brokuły, pietruszka, por, seler (korzeniowy, naciowy), endywia, ziemniak, burak ćwikłowy, topinambur

Grzyby: podgrzybki, borowiki, prawdziwki, pieczarki

Owoce: gruszki, jabłka, śliwki (węgierki), żurawina

 

Uwaga: jeśli chodzi o grzyby, wymieniam najpopularniejsze odmiany, które można kupić w mieście – naturalnie nasze lasy pełne są różnych innych odmian jadalnych grzybów. Nie polecam jednak samodzielnego zbierania bez odpowiedniego przygotowania. Pamiętajcie, że wiele trujących grzybów do złudzenia przypomina te jadalne.

Jakie są Wasze ulubione jesienne smaki dzieciństwa? Co najczęściej pojawia się na Waszych stołach teraz?