To już ostatni wpis z serii „Sezonowe warzywa i owoce” więc przyszła pora na to, żeby napisać Wam, dlaczego w ogóle stworzyłam ten cykl. Z miłości do prostych, zdrowych smaków mojego dzieciństwa – to na pewno.

Bardzo dobrze i ciepło wspominam tradycyjne potrawy, które przygotowywała wtedy moja mama – z tego, co akurat było w ogródku i pod ręką. Mam wrażenie, że obecnie mamy raczej tendencję do narzekania na polską kuchnię i fazę zachłyśnięcia się kuchnią wegańską oraz zagranicznymi smakami. Nie wszystkie polskie potrawy są jednak złe, tłuste i niezdrowe – chciałabym, żebyśmy pamiętali o tym częściej. Także o tym, że sezonowość to ogromna podstawa naszej kuchni. A dla naszego zdrowia, portfela i środowiska przynosi same plusy!

Tak to już jest w naturze skonstruowane, że o każdej porze roku dostajemy dokładnie to, czego potrzebuje nasz organizm. Długo zachowujące świeżość naczynia korzeniowe zimą, bogactwo sycących pragnienie owoców latem, rozgrzewające warzywa jesienią. A wiosną? Po zimnych miesiącach, w trakcie których nasza dieta zawsze jest nieco bardziej monotonna i uboga w składniki odżywcze, nieśmiało pojawiają się pierwsze, odporne na mrozy warzywa i owoce. Od połowy kwietnia zaczyna się już prawdziwy festiwal witamin – wstęp do obfitującego w plony lata.

 

Sezonowe warzywa i owoce: co jeść wiosną, aby być zdrowym?

 

Marzec

Warzywa: brukiew, buraki, cebula, fasola, jarmuż, kapusta (biała, czerwona), ziemniaki, seler korzeniowy, topinambur, sałata, rzodkiewka, por, pietruszka (korzeń), marchew, cebula dymka

Grzyby: pieczarki

Owoce: gruszki, jabłka, pomarańcze, cytryny, grejpfruty

 

Kwiecień

Warzywa: brukiew, buraki, cebula, fasola, jarmuż, kapusta (biała, czerwona), ziemniaki, seler korzeniowy, topinambur, sałata, rzodkiewka, por, pietruszka (korzeń), marchew, cebula dymka, pomidory, szparagi, botwinka

Grzyby: pieczarki

Owoce: gruszki, jabłka

 

Maj

Warzywa: brukiew, buraki, cebula, fasola, kapusta (biała, czerwona), ziemniaki, seler korzeniowy, topinambur, sałata, rzodkiewka, por, pietruszka (korzeń), marchew, cebula dymka, pomidory, bób, botwinka, kalafior, kalarepa, szparagi, szpinak, szczaw, rabarbar, ogórek, groszek cukrowy, brokuły

Grzyby: pieczarki

Owoce: gruszki, jabłka, agrest, truskawki

 

Jak smakowała wiosna mojego dzieciństwa? Jak twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, podawany na śniadanie do świeżych bułeczek. Jak pierwsza mizeria z sałaty i truskawki ze śmietaną. Jak wielkanocna sałatka z jajkiem i niezrównana babka z budyniem, którą piekła moja babcia. Lubię przywoływać za ich pomocą piękne wspomnienia, lubię pewien rytm, jaki wyznaczają w ciągu roku. Cieszę się też, że jem zdrowo i smacznie, ekologicznie oraz… tanio.

 

Jakie są Wasze wiosenne smaki z dzieciństwa? I czy Wy też nie możecie się już doczekać pierwszych młodych warzyw i owoców? 🙂